Kızıl Tilkilerde (Vulpes vulpes) Arteria Celiaca ve Dalları Üzerinde Bir Çalışma
Doç. Dr. Gülseren KIRBAŞ DOĞAN
Doç. Dr. Semine DALGA
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Sunulan çalışmada kızıl tilkilerde arteria celiaca ve dallarının araştırılması amaçlandı. Çalışmada 6 adet kızıl tilki kullanıldı. Arteria celiaca’nın 1. lumbal vertebra hizasında aorta abdominalis’ten ayrıldığı ve ilk ayrılan dalın ise arteria hepatica olduğu belirlendi. Arteria hepatica’dan ortalama 8.48 mm sonra kalın olan arteria lienalis ve daha ince olan arteria gastrica sinistra’nın ortak bir kök halinde başlangıç aldığı görüldü. Arteria gastroduodenalis’in arteria pancreaticoduodenalis cranialis ve arteria gastroepiploica dextra’ya ayrılarak sonlandığı görüldü. Arteria lienalis’ten biri dalağın extremitas dorsalis’ine, diğeri extremitas ventralis’ine giden iki damar ayrıldığı tespit edildi. Extremitas dorsalis’e giden arteria lienalis’in arteriae gastricae breves dallarının midenin fundus bölümünde sonlandığı görüldü. Arteria lienalis’in extremitas ventralis’e giden arteria gastroepiploica sinistra dalı önce 3 dala daha sonra çok sayıda dallara ayrılarak midenin curvatura major’unda arteria gastrica dextra ile anastomoz yaptığı belirlendi. Extremitas ventralis’e giden ana daldan pankreas’ı besleyen 2-3 ince dalın ayrıldığı görüldü. Sonuç olarak sunulan bu araştırmanın bulgularının evcil ve yaban hayvanı olan carnivorlar üzerinde yapılacak olan splenektomi, mide ve karaciğer operasyonlarına destek olacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2146-717X