Malakan Atı mandibulasının cinsiyete göre morfometrik özellikleri
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Filiz ÇİFÇİ
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Amaç: Çalışmada Malakan Atı mandibula'sına ait morfomet-rik değerlerin cinsiyet yönünden belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Araştırmada 5 dişi, 5 erkek olmak üzere toplam 10 adet erişkin Malakan Atı mandibulası kullanıldı. Mandibulaların yüzeysel kasları diseke edildikten sonra kay-natılarak masere edildi. Mandibula'dan digital kumpas yardı-mıyla toplam 34 adet ölçü alındı. Bulgular: Çalışma sonucunda erkek Malakan Atı mandibu-lası uzunluğu (U1) ortalama 393.64±2.41 mm, mandibula yüksekliği (U21) ortalama 253.20±4.56 mm, dişi Malakan Atı mandibulası uzunluğu (U1) ortalama 394.70±1.37 mm ve mandibula yüksekliği (U21) ortalama 249.65±0.99 mm olarak ölçüldü. Cinsiyetler arası yapılan istatistiksel analizde sadece iki processus coronoideus arasındaki mesafe (U25) farkının önemli olduğu görüldü (P< 0.05).Öneri: U25 (Processus coronoideus'lar arası en geniş me-safe) ölçüsü dışında belirlenen diğer morfometrik ölçülerin Malakan Atı mandibulasında cinsiyet faktörüne etki etmediği kanaatine varıldı.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eurasian J Vet Sci
Dergi Tarandığı Indeksler VETERİNERLİK