Morphologic Features of the Interdigital Sinus of the Tuj Sheep
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
Sevinç Ateş
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, 10 adet Tuj koyununa (5 adet erkek ve 5 adet dişi) ait ön ve arka ayaklarda sinus interdigitalis ve barındırdığı bezsel yapıları ilk kez gross, subgross ve ışık mikroskobu düzeyinde ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, bu yapıların tubular invaginasyonlar şeklinde üst ve orta ayak eklemleri arasında aktif bir şekilde lokalize oldukları belirlendi. Şekilleri ise dar ve uzun bir boyun ve bir kör kese ihtiva eden bir pipoya benzemektedir. Beslenmeleri ön ayakta 3. ve 4. a. digitalis palmaris ve a. digitalis dorsalis, arka ayakta ise 3. ve 4. a. digitalis plantaris’ler tarafından sağlanmaktadır. Yapılar, histolojik olarak, bağ doku komşu dokulara ve deriye tutturulan kalın bir kapsül ile çevrilmiştir. Transversal kesitte, gross olarak açıkca görülebilen çok sayıda ince kıllar görülmüştür. İnterdigital bezde parenşim ve stroma üniteleri görüldü. Bağ dokuda kıl folikülleri, yağ ve ter bezleri, kas doku ve lenf foliküllerinin de varlığı tespit edildi. Bu çalışmada sinus interdigitalis ve bezin morfolojik özellikleri Tuj koyununda ilk kez ortaya çıkarıldı. Farklı digital arterler tarafından beslenen, bütün ayaklarda aktif olan interdigital sinuslerin bol miktarda sekresyon yapma özelliğinin olduğu kanaatine varıldı.
sinüsler,ter bezleri,atardamarlar,bağ dokusu,hayvan anatomisi,kas dokusu,Tuj,toynak,koyun,eklemler (hayvan),deri,kıl follikülleri,morfoloji,kan damarları
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Basım Tarihi 08-2010