Merkeplerde Equus asinus Vena portae nın Oluşumu Üzerine Makroanatomik Bir Araştırma
Yasin Demiraslan
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kadir ASLAN
İftar Gürbüz
Çalışmada, merkeplerde vena (v.) portae'yı oluşturan damarların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 4-6 yaşları arasında 10 adet merkep (5 dişi, 5 erkek) kullanıldı. Çalışmada merkeplerde v. portae'nın v. gastrica sinistra parietalis, ramus (r.) pancreaticus, v. pancreaticoduodenalis caudalis, v. gastroduodenalis, v. lienalis ve v. mesenterica cranialis et caudalis'in birleşiminden oluştuğu belirlendi. V. caecalis lateralis et medialis'in ayrı ayrı v. ileocolica'ya açıldığı tespit edildi. V. colica media'nın v. mesenterica cranialis'e, v. pancreaticoduodenalis caudalis'in de doğrudan v. portae'ya açıldığı görüldü. Çalışmada cinsiyetler arası fark gözlenmedi. Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulguların genel olarak atlara benzediği, bunun yanı sıra bazı farklılıkların da olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Faculty of Veterinary Medicine