Yeni Zelanda Tavşanı Oryctolagus cuniculus L nda Cinsiyet Faktörünün Mandibula Morfometrisine Etkisi
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Yasin Demiraslan
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
İftar Gürbüz
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Bu çal ı ş man ı n amacı Yeni Zelanda tavş an ı mandibulas ı n ı cinsiyet faktörü üzerinden morfometrikolarak analiz etmektir. Ara ş tı rmada 20 adet (10 di ş i ve 10 erkek) Yeni Zelanda tavş an ı mandibulas ıkullan ı ld ı . Tavş anları n her bir mandibulas ı ndan toplam 10 adet ölçü al ı nd ı . Çal ı ş madamandibulan ı n ortalama uzunluk de ğ erinin (infradentale ile gonion caudale aras ı ndaki uzunluk)erkeklerde 66.62 mm iken di ş ilerde 66.15 mm oldu ğ u belirlendi. Ortalama yükseklik de ğ erinin(gonion ventrale ile processus condylarenin en uç noktas ı aras ı uzunluk) ise erkeklerde 44.87 mm,di ş ilerde 44.82 mm olarak saptand ı . Ayrı ca ölçümlerin tamam ı n ı n erkeklerde daha yüksekolmas ı na ra ğ men, cinsiyetler aras ı farkı n istatistiksel açı dan önemli olmad ı ğ ı tespit edildi (P>0.05).Çal ı ş mada yap ı lan korelasyon analizinde erkeklerde gonion ventrale ile processus condylarenin enuç noktas ı aras ı ndaki uzunlu ğ un, molar di ş ler aras ı uzunluk ile aras ı nda negatif kuvvetlikorelasyonun oldu ğ u saptan ı rken, di ş ilerin ayn ı ölçüleri aras ı nda pozitif kuvvetli ve istatistikselolarak önemli bir korelasyonun varl ı ğ ı belirlendi. Sonuç olarak mandibulan ı n morfometrikanalizinde cinsiyetler aras ı farkl ı l ı ğ ı n istatistiksel önem içermemesi, Yeni Zelanda tav ş an ı n ı ncinsiyet ayrı m ı nda mandibula morfometrisinin belirleyici sonuçlar ortaya koyamayaca ğ ı kanaatinevarı lm ı ş tı r.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg.