Gross Anatomy of the Lacrımal Gland Gl Lacrımalıs and its Arterıal Vascularızatıon in the Fetus of Zavot Bred Cattle
Prof. Dr. Kadir ASLAN
İbrahim Kürtül
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Gürsoy Aksoy
Sami Özcan
Bu çalışmada Kars ve yöresinde yetiştirilen Zavot ırkı sığır fötuslarında gözyaşı bezinin makro-anatomisi ve arteriyel beslenmesi detaylı olarak incelenmiştir. Bu amaçla 2-9 aylık 15 adet fötus kullanılmıştır. Elde edilen bulgular aynı ırka ait 10 adet erişkin materyalden elde edilen bulgularla ve literatür verileriyle karşılaştırılmıştır. Bulgularda cinsiyete bağlı önemli bir farklılık elde edilemediğinden bu parametre dikkate alınmamıştır. Damarların takibi için renklendirilmiş lateks, sağ ve sol a. carotis communis yolu ile enjekte edilmiş ve ilgili anatomik yapılar bütün kadavralarda gözlemlenmiştir. Gözlemlerde sol gözyaşı bezinin daha büyük olduğu saptanmış olup, iki taraftaki bezin de arka yan tarafında fazladan bir uzantıya sahip olduğu belirlenmiştir. Bu uzantının ise bağ doku aracılığıyla bezin gövde kısmına bağlandığı görülmüştür. Bezin beslenmesi ile ilgili olarak a. lacrimalis'in daima a. maxilaris'ten ayrılan a. ophthalmica externa'dan başlangıç aldığı ve bezin beslenmesinden sorumlu tek damar olduğu belirlenmiştir.
sığır,Kars,sığır ırkları,dölüt,gözyaşı,gözyaşı apareyi,bezler (hayvan)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler Veteriner Anatomi
Makale Dili İngilizce