Formation of Cerebral Arterial Circle Circulus Arteriosus Cerebri in the Fetus of Zavot Bred Cattle
İbrahim Kürtül
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Sami Özcan
Gürsoy Aksoy
Memelilerde beyin, pek çok damarın ortaklaşa oluşturduğu bir çember, Willis Poligonu, tarafından beslenmektedir. Bu çalışma Kars ve çevresinde yetiştirilen Zavot ırkı sığır fetuslarında çemberin oluşumunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmada cinsiyet farkı gözetmeksizin 2-7 aylık 15 adet fetus kullanıldı. Materyallere a. carotis dextra ve sinistra yolu ile renklendirilmiş latex verildi ve takiben diseksiyon uygulaması ile çember gözlemlendi. Çemberin yanlardan a. carotis interna dextra et sinistra, arkadan a. basilaris, ve ön taraftan a. ethmoidalis interna ve a. ophthalmica interna tarafından oluşturulduğu belirlendi. Çalışmada bu damarların başlangıçları ve seyirleri de incelendi. Sağ ve sol a. vertebralis'in dallanma göstermeden a. basilaris'i direkt olarak oluşturduğu gözlendi.
sığır,atardamarlar,kan dolaşımı,dölüt,beyin,kalp damar sistemi,kan damarları
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet. Fak. Derg.,