Ossification and Growth of the bones of the Wings and legs in prehatching period of the Hubbert Strain Broiler
Şükrü Hakan Atalgın
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Kürtül
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Emine Ümran Bozkurt Büyükçopur
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Kanatlı embryoları ile ilgili son yapılan deneysel araştırmalar, iskelet mutasyonlarını ve laboratuvar şartlarındaki embryoların gelişimlerini araştırmak ve analiz etmek ve yeni ilaçların teratojenik sonuçlarını ortaya çıkarmak amacıyla dizayn edilmişlerdir. Ayrıca, kanatlıların normal iskelet gelişim aşamaları, bu çalışmalarda elde edilen bulguların yorumlanması ve açıklanmasında önemli göstergeler ve vazgeçilemez parametrelerdir. Bu duruma paralel olarak bu çalışma, Hubbert ırkı broylerlerde kuluçkanın 7.-21. günleri arasında her 24 saatte 10 adet embryonun kanat ve bacak kemiklerinin kemikleşme ve gelişim süreçlerini ortaya koymak amacıyla tasarlanmıştır. Embryolar %10 formol ve %95 etanol solusyonlarında tespit edildikten sonra temizlenmiş ve iskeletler in toto olarak Alcian mavisi ve Alizarin kırmızısı ile boyanmıştır. İskeletlerin incelenmesi, ölçümler ve fotoğraflama kıkırdaklaşma ve kemikleşme zamanları dikkate alınarak stereomikroskop altında yapılmıştır. Primer kemikleşme merkezlerinin ilk oluşumu inkubasyonun 9. gününde gözlemleşmiştir. Kanat ve bacaklarda bulunan uzun ve kısa kemiklerinde farklı büyüme modelleri ortaya konmuştur. İnkubasyonun 19. gününde, radial ve ulnar karpal kemikleri haricindeki tüm kemiklerde kemikleşme merkezleri gözlemlenmiş olup, mevcut iskelet şekli erişkin iskeletine benzerlik göstermiştir. Radial ve ulnar karpal kemikler çıkım anında hala kıkırdaksal taslaklar halinde ortaya konmuştur.
radius,mutasyon,kanatlar,kümes hayvanları,ulna,embriyonik gelişim,civciv embriyoları,etlik piliç,bacaklar,kemikleşme,büyüme,iskelet gelişimi,tavuk,kemik formasyonu
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce