The Coronary Circulatıon of the Goose and Turkey Living at High Altıtudes and Cold Climate Conditions
Prof. Dr. Kadir ASLAN
İbrahim Kürtül
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Sami Özcan
Şükrü Hakan Atalgın
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Kars ve çevresinde yüksek ve soğuk iklimde yetiştirilen 15 adet kaz ve 15 adet hindi kalbinde koroner sirkülasyonun dağılımı incelendi ve elde edilen bulgular literatürde var olan diğer kanatlı verileriyle karşılaştırıldı. Her iki kanatlıda da sağ ve sol koroner atardamarlar yaklaşık olarak aynı kalınlıkta gözlemlendi. Yine, her iki canlıda da, sağ koroner atardamarın derin dalı ve sol koroner atardamarın yüzlek dalı çok kalındı. Hindide sol koroner atardamarın derin dalı bağımsız bir damar olarak bulunurken, kazda bu damar yüzlek dalın bir alt dalı olarak gözlemlendi. Yine, hindide sağ ve sol koroner atardamarların derin dallarından ayrılan septal alt dallar arasında çok belirgin ağızlaşmalar belirlenirken, kazda böyle bir durum gözlemlenmedi.
atardamarlar,koroner damarlar,kaz,yüksek rakım,soğuk,iklim faktörleri,kan damarları,hindi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce