Sayısal Çağda Alternatif Öğretme Öğrenme Yaklaşımların Muhasebe Eğitiminde Uygulanabilirliği Kafkas Ardahan ve Atatürk Üniversitesi Örneği
Hüseyin Ali Kutlu
Doç. Dr. Alper TAZEGÜL
Öğr. Gör. Ümit Yaşar ELYILDIRIM
Eğitim, bireyin yaşamı boyunca devam eden sosyalleşme ve kültürlenme süreci, öğretim ise bireylerin kazanması istenilen bilgi, beceri ve değerler için planlanmış ve kurumsallaşmış sosyal yaşantılar şeklinde tanımlanmaktadır.Küreselleşme olgusu ile birlikte son yıllarda meydana gelen yeni gelişmeler; öğretim anlayışında da değişimlere neden olmuş ve günümüz öğretiminde yeni kavram ve yaklaşımların kullanımını da beraberinde getirmiştir.İçinde bulunduğumuz "sayısal çağ" da yeni kavram ve yaklaşımlar eğitim ve öğretimde yerini almış ve muhasebe alanına dönük olarak önemli yasal değişlikler ile beraber muhasebe öğretiminin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Uluslararası muhasebe standartları işletmeler, finans kuruluşları, muhasebe meslek mensupları, eğitim kurumları gibi birçok paydaşı bu konuda daha fazla çalışmaya sevk etmiştir. Bu noktadan hareketle ortaya konulan bu çalışmada "alternatif öğretme-öğrenme model ve yaklaşımlarının muhasebe öğreniminde uygulanabilirliğini öğretim elemanlarının bakış açıları ışığında değerlendirmek" amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini, Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi'nde muhasebe dersleri veren öğretim elemanları oluşturmaktadır. Genel tarama modeli kullanılarak yapılan bu araştırmada veriler,araştırmacılar tarafından geliştirilen muhasebe öğretiminde alternatif öğretme model ve yaklaşımlarının uygulanabilirliğini ölçen 5'li Likert tipi bir ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS 16.0 programı ile betimsel istatistiklerin incelenmesinin yanısıra, faktör, korelasyon, güvenirlik, ttesti, varyans analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirilerek görüş ve öneriler ortaya konmuştur.
Dergi Adı MUHASEBE VE DENETİME BAKIŞ
Basım Tarihi 10-2014