Brusella ile Enfekte Koyunlarda Haptoglobin ve Serum Amiloid A Düzeyinin Belirlenmesi
Hatice Gizem Büyükbaki
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Brusellozis birçok evcil ve yabani hayvanı etkileyen uterus, meme, testis gibi genital organlara yerleşerek süt veriminde azalma, yavru atma ve infertiliteye neden olan, kronik seyirli zoonoz bir hastalıktır. Yangı, doku hasarı ve brusella gibi enfeksiyonlarda karaciğer tarafından sentezlenen akut faz proteinler (AFP) teşhis, tedavinin izlenmesi ve prognozun değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu nedenle çalışma brusellozisli koyunlarda, bazı AFP ve biyokimyasal parametre düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. 20 adet brusellozisli ve 15 adet sağlıklı olmak üzere çalışmada toplam 35 adet koyun kullanıldı. Hayvanların Vena jugularis’inden alınan kan antikoagulansız tüplere konuldu. Elde edilen serum örneklerinde haptoglobin (Hp), serum amiloid A (SAA), albümin, total protein (TP) analizleri yapıldı. Brusellozisli koyunlar ile kontrol grubu karşılaştırıldığında Hp, SAA, TP ve globulinin arttığı, albümin düzeyinin ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düştüğü belirlendi. Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulguların brusellozisin tanısına katkı sağlayacağı, Hp ve SAA’nın duyarlı bir indikatör olarak kullanılabileceği ve bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 10-2021