Retikuloperitonitis Travmatika ve Retikuloperikarditis Travmatikalı Sığırlarda Bazı Akut Faz Proteinlerin Arastırılması
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Halil İbrahim Gökce
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Bu çalısmanın amacı diagnostik öneme sahip bazı akut faz proteinlerin (AFP) retikuloperitonitis travmatika (RPT)’li ve perikarditis travmatika (PT)’li sıgırlarda belirlenmesi ve bu proteinlerin diagnostik ve prognostik önemlerinin arastırılmasıdır. Bu amaçla çalısmada 20 adet RPT’li, 6 adet PT’li ve 10 adet de saglıklı hayvan kullanıldı. RPT grubunda yer alan hayvanlara rumenotomi uygulanarak 3 gün daha hospitalize edildi. Bütün hayvanlardan 0. gün ve rumenatomi yapılanlardan da günlük olarak 3 gün daha kan örnekleri toplanarak serum amiloid A (SAA), haptoglobin (Hp), Alfa1 asit glikoprotein (1 AGP), fibrinojen (Fb) ve albumin (Alb) degerleri belirlendi. Ayrıca toplanan kan örnekleriyle gluteraldehit (GLA) testi uygulanarak her hayvan için yangı dereceleri saptandı. Yapılan analizler sonucunda RPT ve PT grubunda yer alan sıgırların siddetli derecede yangısal bir süreçte bulundugu ve bu hayvanlarda pozitif akut faz proteinlerinden Hp, SAA, 1 AGP ve Fib’in sentezinin önemli derecede arttıgı ve buna karsın negatif akut faz proteini olan Alb’in sentezinin düstügü belirlendi. Bu çalısma ile ilk defa RPT’li ve PT’li sıgırlarda akut faz proteinleri ayrıntılı olarak incelenmis ve hastalıgın patogenezi ile ilgili yeni bilgiler sunulmustur.
Dergi Adı ERCİYES ÜNİV. VET FAK. DERG.
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, EBSCO Host, Global Health, Tübitak-Ulakbim (Yaşam Bilimleri) ve Türkiye Atıf Dizini
Basım Tarihi 03-2009