Retikuloperitonitis Travmatika (RPT) ve Perikarditis Travmatika (PT)’xxlı Sığırlarda Klinik Hematolojik ve Biyokimyasal Parametrelerin Araştırılması
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Halil İbrahim Gökce
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Bu çalısma ile retikuloperitonitis travmatika (RPT) ve perikarditis travmatika (PT)’lı sıgırların klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla çalısmada 20 adet RPT’li, 6 adet PT’li ve 10 adet de klinik olarak saglıklı sıgır kullanılmıstır. Kontrol grubu ve PT grubunda yer alan hayvanların 0. gün kan örnekleri alınırken RPT grubunda yer alan 13 sıgırın ise rumenotomi öncesi ve sonrası 3 gün boyunca kan örnekleri toplanarak hematolojik ve biyokimyasal parametreler belirlenmistir. Çalısmada RPT ve PT grubunda yer alan hayvanların verileri kontrol grubu ile karsılastırıldıgında bu iki grupta eritrositopeni, lenfositopeni, trombositopeni, lökositosis, monositosis ve nötrofili saptanmıstır. Bunlara ilaveten RPT grubunda yer alan hayvanların ortalama korpusküler volüm (MCV) ve ortalama korpusküler hemoglobin (MCH) degerlerinde kontrol grubunun degerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı artıslar belirlenmistir. Ayrıca çalısmada elde edilen klinik ve hematolojik bulgulara göre bazı hayvanlarda makrositik regeneratif tip bir aneminin gelistigi ortaya çıkarılmıstır. Çalısmada PT ve RPT grubunda elde edilen biyokimyasal parametreler kontrol grubununkilerle karsılastırıldıgıda her iki grupta yer alan hayvanların total protein, globulin ve üre konsantrasyonları ile aspartat amino transferaz (AST) ve alkalen fosfataz (ALP) aktivitelerinin önemli derecede yüksek, buna karsın albumin, albumin/globulin oranı, kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) degerlerinin önemli derecede düsük oldugu saptanmıstır. Sonuç olarak bu çalısmada elde edilen bulgular PT ve RPT’nin, sıgırlarda oldukça önemli hematolojik ve biyokimyasal degisikliklere neden oldugunu göstermistir.
Dergi Adı ERCİYES ÜNİV. VET FAK. DERG.
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, EBSCO Host, Global Health, Tübitak-Ulakbim (Yaşam Bilimleri) ve Türkiye Atıf Dizini
Basım Tarihi 03-2009