Investigate the effects of non-genetic factors on calving difficulty and stillbirth rate in Holstein Friesian cattle using the CHAID analysis
Bahri Bayram
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Topal
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Vecihi Aksakal
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Kadir ÖNK
Bu çalışmada, genetiksel olmayan bazı faktörlerin Siyah Alaca sığırlarda güç ve ölü doğuma etkilerinin CHAID algoritması ile analiziamaçlanmıştır. Bu amaçla, Gümüşhane ilinde faaliyet gösteren özel bir süt sığırı işletmesinde 2004 ile 2006 yılları arasında doğumyapan 613 Siyah Alaca ineğin 947 buzağılama kaydı kullanılmıştır. Buzağılara ait ortalama doğum ağırlığı 41.0±0.19 kg olmuştur.Sürüye ait ortalama buzağılama güçlüğü ve ölü doğum oranları sırasıyla %9.1 ve %9.4 olmuştur. Buzağılama güçlüğünü etkileyen enönemli çevresel değişkenler, buzağı doğum ağırlığı, buzağılama tipi ve buzağılama mevsimi olmuştur. Buzağılara ait doğum ağırlığıartıkça, buzağılama güçlüğü önemli oranda artmıştır (P<0.01). İkiz doğan buzağılarda güç doğum riski (%18.9), tek doğanlardan (%5.0)oldukça yüksektir (P<0.01). Ölü doğuma etkili en önemli çevresel değişkenler sırasıyla; doğum sırası, buzağının doğum ağırlığı, buzağıcinsiyeti, buzağılama mevsimi ve buzağılma güçlüğü olmuştur. Ölü doğum üzerine etkili en önemli değişken doğum sırası olup, ilkinedoğum yapan ineklerde ölü doğum oranı (%18.7), çoklu doğum yapanlardan (%5.4) yaklaşık 3.5 kat daha yüksektir. Buzağıya ait doğumağırlığı artıkça, ölü doğum oranı önemli oranda artmıştır (P<0.01). Kış mevsiminde gerçekleşen doğumlarda ölü doğum (%19.7), diğermevsimlerden (%3.6) yüksektir (P<0.01). Güç doğan buzağılarda ölü doğum (%10.0), kolay doğanlardan (%1.9) daha yüksektir (P<0.01).Sonuç olarak, Siyah Alaca sığırlarda güç doğuma etkili değişkenler buzağı doğum ağırlığı, doğum tipi ve buzağılama mevsimi olurkenölü doğum üzerine doğum sırası, buzağının doğum ağırlığı, buzağı cinsiyeti, buzağılama mevsimi ve buzağılma güçlüğü en etkilideğişkenler olmuştur.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi