img
Effects of Age and Sex on Meat Quality of Turkish Native Geese Raised Under A Free-Range System   
Yazarlar
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Kadir ÖNK Doç. Dr. Kadir ÖNK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bülent Ekiz
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Hülya Yalçıntan
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Alper Yılmaz
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Kemal Yazıcı
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Altınel
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışma, serbest çiftlik koşullarında yetiştirilen kazların et kalitesi üzerine cinsiyet ve yaşın etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Et kalite özelliklerinden final pH, su tutma kapasitesi (WHC), pasif su kaybı (DL), pişirme kayıbı (CL) ve kesme gücü (SF) için minimum kareler ortalamaları farklı cinsiyet ve yaş alt gruplarında 5.74-5.88, %8.99-9.69, %3.36-3.63, %27.67-29.97 ve 3.15-3.38 kg/cm2 düzeyinde belirlenmiştir. Göğüs derisi için renk özellikleri parlaklık (L*), kırmızılık koordinatı (a*) ve sarı koordinatı (b*) ortalamaları ise sırasıyla 61.97-62.60, 5.11-5.84 ve 11.18-12.26 olarak belirlenmiştir. Göğüs eti için L* parametresi 40.15-40.59, a* parametresi 12.30-13.61 ve b* parametresi 0.83-1.16 olarak belirlenmiştir. Göğüs etinin incelenen kalite özellikleri üzerine yaşın etkisi önemsiz bulunurken, cinsiyetin sadece pH ve a* üzerine etkisi önemli (P<0.05) bulunmuştur. But eti için final pH, WHC ve DL ortalamaları farklı yaş ve cinsiyet alt gruplarında sırasıyla 5.96-6.04, %5.97-6.90 ve %2.51-2.68 aralığında belirlenmiştir. But derisi için L*, a* ve b* ortalamaları ise sırasıyla 62.57-63.16, 4.25-4.83 ve 7.67-9.43 düzeyinde ve aynı özellikler but eti için 43.72-44.20, 9.79-10.38 ve 0.84-1.23 düzeyinde belirlenmiştir. But derisi kalite özelliklerinden b* üzerine cinsiyetin etkisi önemli (P<0.05) bulunmuş, ancak diğer özellikler üzerine cinsiyet ve yaşın önemli bir etkisi bulunmamıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 11-2011
Cilt No 17
Sayı 5
Sayfalar 817 / 823
Doi Numarası 10.9775/kvfd.2011.4587
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2011_5/817-823.pdf