Comparison of Larger Diameter and Multiple Cysts in the Treatment of Giant Hydatid Cysts of Liver
Mehmet Aziret
Hilmi Bozkurt
Hasan Erdem
Şahin Kahramanca
İlhan Bali
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Enver Reyhan
Safa Önel
Doç. Dr. Kenan BİNNETOĞLU
Ali Cihat Yıldırım
Oktay İrkörücü
AMAÇ: Karaciğer kist hidatiği benign, kronik ve birçok organı etkileyebilen paraziter bir hastalıktır. Çoğunlukla asemptomatiktir ve büyük boyutlara ulaşabilir. Dev karaciğer kist hidatiklerinde büyük çaplı (>10 cm) ve multipl sayıda (>4) hastaların tedavi, nüks, morbidite ve mortalite, sosyodemografik yapı ve komplikasyonlarını karşılaştırmayı amaçladık.YÖNTEM: Toplam 62 hastanın 15 tanesi çalışmaya dahil edildi. Çalışmada iki grup oluşturuldu. Grup 1, kistin çapı 10 cm'den büyük hastalar (n=12); Grup 2, kist sayısı 4'ten fazla hastalardı (n=3). İki grup, komplikasyon, nüks, sosyodemografik açıdan, tanı ve tedavileri açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışma retrospektif olarak planlandı.BULGULAR: Grup 1'de hastaların sırasıyla ortalama yaş, vücut kitle indeksi, kist çapı, hastanede kalma süresi, takip süresi; 39, 5 yıl, 25, 5 kg/ m2, 11, 75 cm, 9,8 gün, 21, 4 aydı. Grup 2'de hastaların sırasıyla ortalama yaş, vücut kitle indeksi, kist sayısı, hastanede kalma süresi, takip süresi; 44,7 yıl, 27,7 kg/m2, 8,3 adet, 8,6 gün, 17,1 aydı (p>0,05). Grup 1'de, 1 hastada yara enfeksiyonu, 1 hastada intraoperatif kanama ve Grup 2'de 2 hasta da nüks görüldü. Nüks açısından iki grubun karşılaştırmasında anlamlı farklılık tespit edildi (p=0,029).SONUÇ: Dev kist hidatikler toplumda nadir görülmektedir. Çevre organ ve yapılara bası, safra yollarına veya peritona açılma ve anafilaktik şoka neden olabilmektedir. Ayrıca morbidite, mortalite ve hastane maliyelerini arttırabilmektedir. Çalışmamızdaki bulgular sonucunda dev kist hidatiklerine konservatif cerrahi yöntemleriyle, yüksek kür ve düşük morbidite ve komplikasyon oranlarıyla etkin tedavi edilebilmektedir.
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences
Basım Tarihi 01-2016
Doi Numarası 10.5505/kjms.2016.00821
Makale Linki http://www.journalagent.com/z4/download_fulltext.asp?pdir=kafkasplng=turun=KJMS-00821