The effect of Hashimoto’s thyroiditis on platelets in terms of the their number, size, and distribution
Bülent Güvendi
Dr. Öğr. Üyesi Fatih KARA
Gülname Fındık Güvendi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Yasemen Adalı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Tuğba Toyran
Doç. Dr. Kenan BİNNETOĞLU
Mahmut Can Yağmurdur
Amaç: Çalışmamızın amacı, Hashimoto tiroiditi olan hastalarda trombosit endekslerinin etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır. Yöntemler: HT'li 11 hasta (10 kadın, 1 erkek) ve kontrol grubu olarak seçilen nodüler guatrlı 26 kişi (19 kadın, 7 erkek) çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların tam kan sayımı parametreleri (lökosit sayısı, nötrofil sayısı ve yüzdesi, lenfosit sayısı ve yüzdesi, trombosit sayısı, trombosit yüzdesi, trombosit dağılım genişliği (PDW) ve ortalama trombosit hacmi (MPV)) incelendi. Bulgular: Hasta grubunda lökosit sayısı, nötrofil sayısı ve yüzdesi, lenfosit yüzdesi, trombosit sayısı, platelet yüzdesi ve MPV değerleri kontrol grubundan istatistiksel olarak farklı değildi. Lenfosit sayısı ve PDW, HT'li hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Bulgularımız HT'li hastaların PDW düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. HT'de artmış PDW, hastalığın tanısı, takibi ve prognozu açısından anlamlı olabilir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Dicle Tıp Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler DOAJ, İNDEX COPERNİCUS, CROSSREF