Investigation of the Levels of Blood MDA, GSH and NitricOxide Levels in Patients with Probable Alzheimer’s Disease
Aysel Güven
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kezban YILDIZ DALGINLI
Hacer Culhaoglu
Nergiz Huseyinoglu
Selen İlhan Alp
Amaç: Bu çalışmanın amacı Alzheimer hastalığı (AH) olan hastalarda kan malondialdehit (MDA), redükte Glutatyon (GSH) ve nitrikoksit (NO) seviyelerini belirlemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya Kars’ta yaşayan 65 ve 79 yaşlarıarasında 15 sağlıklı kişi ve 15 Alzheimer hastası dâhil edildi. KafkasÜniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Servisi’nde Alzheimer tanısı konanhastalardan kan örnekleri alınmadan önce Standart Mini ZihinselDurum Muayenesi (SMMSE) ve Klinik Demans Derecesi uygulandı. Bir sonraki adımda eritrosit GSH ve serum MDA, NO seviyeleri belirlendi. Bulgular: Sağlıklı kişiler ile Alzheimer hasta grubu eritrosit GSH(p<0,05) ve serum MDA (p<0,01), NO (p<0,001) düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. MMSE skorları kontrolgrubundan anlamlı olarak düşük (p<0,001) bulundu. Sonuç: AH’ın lipid peroksidasyon oluşumuna yol açtığı ve bunun sonucu olarak AH’nın kanındaki MDA, GSH ve NO seviyelerini önemli ölçüde arttırdığı görülmüştür. Bu çalışma AH durumunda beynin artan oksidatif stresden etkilendiği teorisinidesteklemektedir.
Dergi Adı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce