MUHASEBE ÇALIŞANLARI AÇISINDAN VERGİ AHLAKINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: KARS,ARDAHAN, IĞDIR ÖRNEĞİ
Doç. Dr. Seyhan ÖZTÜRK
Öğr. Gör. Kübra HÜRYURT
Diğer bütün meslek dallarında olduğu gibi etik; muhasebe mesleği açısından da ayrı bir önem arz etmektedir. Muhasebe meslek mensupları kendi çıkarlarından daha ziyade toplumun ve mükelleflerin çıkarlarını koruyucu hareket etmekte; karşılaştığı muhtemel etik sorunlarını bu bakış açısıyla çözümlemektedir. Muhasebe meslek mensuplarının mükelleflerin baskısı ile yaşadıkları etik ikilemler en fazla vergi konusu ile alakalı olarak ortaya çıkmaktadır. Vergi konusu sebebiyle muhasebe meslek mensubunu baskılayan mükellefler; çoğu zaman muhasebecileri etiğe aykırı davranışlara dahi zorlamaktadırlar. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; muhasebe çalışanlarının tavır ve tutumlarının vergi ahlakına yansımasını tespit etmektir. Bu temel amacın yanında; muhasebe meslek mensuplarının bağlılık düzeyleri, kanun ve uygulama bilgileri bakımından etiğe aykırı davranışlarının vergi ahlakına etkisini tespit etmek de amaçlanmaktadır. Yapılan anket çalışması ile; elde edilen sonuçlara gore özetle vergi ahlakı faktörünün; cinsiyet, çalışma süresi ve çalışılan şehre göre anlamlı değişiklikler içinde olduğu yönündedir.
Dergi Adı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi
Basım Tarihi 12-2019