YÖRESEL MÜZİK KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ: KARS İLİ ÖRNEĞİ
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ceyda ÇINARDAL
Dr. Öğr. Üyesi Levent ÇINARDAL
Aşkın Çelik
Tarihsel süreç içerisinde birçok farklı kültüre ev sahipliği yaparak kültürel zenginliklerin taşıyıcısı niteliğine sahip olan Kars ve yöresi, sözlü kültür ürünlerinin önemli bir merkezidir. Başta âşıklık geleneği olmak üzere çok sayıda yöresel müzik kültür unsurunu barındıran bu bölge, yaşayan kültürel değerlerin araştırılması, korunması ve yaşatılması açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Kars ilinde toplum yararına sosyo-ekonomik ve kültürel alanlarda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının yöresel müzik kültürünü yaşatmadaki rolünün tespit edilmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği kültürel, sanatsal ve âşıklık geleneğinin sürdürülmesine yönelik çalışmalar ve etkinlikler araştırılmıştır. Betimsel nitelikli olan bu araştırmanın yürütülmesinde, nitel araştırma yöntemlerinden yapılandırılmamış görüşme tekniği kullanılmıştır. Kars'ın yöresel müzik kültürünün geleceğe aktarılması hususunda, kent merkezinde yer alan STK temsilcileri ile görüşülerek elde edilen veriler doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi