İNTERNETTEN SATIN ALIMLARDA CİNSİYET KİMLİĞİNİN ROLÜ: Z KUŞAĞI ÖRNEĞi
Diğdem Pelin Yurttakalan
Prof. Dr. Levent GELİBOLU
İnternet üzerinden satın alma eğilimlerininartması, tüketicilerin daha iyi tanınması gerekliliğinidoğurmuş, tüketicileri anlama oranında rekabetedebilme avantajı oluşmuştur. Dolayısıylaişletmelerin yeni stratejiler geliştirmesigerekmektedir. Bu doğrultuda tüketicilerin biyolojikcinsiyet özellikleri yanında psikolojik cinsiyetözellikleri de araştırılmaktadır.Bu çalışmada; teknolojiyi iyi kullanabilen, internetüzerinden ürün satın almada istekli olan Z kuşağınaodaklanılmıştır. Bu kuşakta yer alan bireylereyönelik anket uygulaması yapılmış ve katılımcılarfeminen, maskülen ve androjen cinsiyet kimliğiözelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Temel analizyöntemlerinin kullanıldığı çalışmada feminenkarakteristik özellik gösteren bireylerin internettedaha fazla zaman geçirdiği ve daha çok dergi-kitapve kıyafet satın almayı tercih ettiği belirlenmiştir.Androjen karakter özelliği gösteren bireylerin isedaha çok elektronik eşya ve kıyafet satın almayıtercih ettiği; özellikle androjen karakter özelliktaşıyan bireylerin feminen karakter özelliği eğilimigösterdiği gibi bulgulara ulaşılmıştır.
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2019
Doi Numarası kauiibfd.2019.036
Makale Linki file:///C:/Users/acer_1/Desktop/yayınlar/DOÇENTLİK20SONRASI/kars20z20kuşağı/makale.pdf