Gürcistan Arşiv Belgeleri Işığında Çarlık Rusyası Dönemi’xxnde Rusça Yayınlanan Kars Gazetesi Yazılarına Bir Bakış
Doç. Dr. Arzu BOY
1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra Kars, 3 Mart 1918 Brest Litovsk Antlaşması’na kadar Rus yönetiminde kalmış ve busüreç zarfında her alanda bir Ruslaştırma politikası uygulandığı için halk Anadolu’nun iç kısımlarına göç etmeyi tercih etmiştir.Göç etmeyip bölgede kalan Türk halkının Anadolu ile bağlantısı kesilmeye çalışılmış, Kars’ta Türkçe yayına izin verilmemiş veşehre dışarıdan Kuran-ı Kerim dışında kitap sokulmamıştır. Bu dönemde Rus yönetimi tarafından çıkarılan “Kars gazetesi”,Rusça olduğu için Türk halkı için yayın değeri taşımamasına rağmen tarihi açıdan büyük öneme haizdir. Kars gazetesi 1883-1917 yılları arasındaki döneme ait önemli bilgiler içermiştir.Çalışmadaki amaç gazete vesilesi ile bölgedeki yaşanmışlıkları ortaya çıkarmak ve yine bu gazete vesilesi ile Rus aydınlarınınve yönetiminin Türk-Müslüman halka yönelik bakış açısının tespitini yapmaktır. Bu doğrultuda gazetenin temin edilen sayılarıincelenmiş, kıymetli öğrencim Dilbar İzatova’nın desteği ile çevirisi yapılmış, gazete ile ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir.
Dergi Adı Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 07-2019