TRA2 Bölgesinde Dış Ticaret ve Göç Olgusu: 2010-2018 Dönemi Üzerine Bir İnceleme
Adem Üzümcü
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Levent ÖZŞAHİN
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerini içinealan TRA2 bölgesi ekonomisi, tarıma dayalıdır.TRA2 bölgesi, Türkiye’nin azgelişmiş bir bölgesidirve aynı zamanda Türkiye'nin net göç veren birbölgesi olarak göze çarpmaktadır. Bölgeninkalkınması için sanayinin geliştirilmesi, turizmpotansiyelinin kullanılması ve bölge dış ticaretininartırılması önerilmektedir. Bölgede yatırımteşvikleri ile sanayinin geliştirilmesi, turizm ve dışticaret gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır.Bununla birlikte TRA2 bölgesi ihracat ve ithalatıoldukça düşük düzeydedir ve son üç yılda bölge dışticaret açığı vermektedir. TRA2 Bölgesi ihracat veithalatının Türkiye ihracat ve ithalatında payı, %0,07gibi çok düşük düzeydedir. 2018’de Iğdır ili TRA2bölgesi ihracatının %70’ni, Ağrı ili bölge ithalatının%85’ni gerçekleştirmiştir. Iğdır ve Ardahan ili dışticaret fazlası, Ağrı ve Kars ise dış ticaret açığıvermektedir. TRA2 bölgesinde net göç verildiğigörülmekle birlikte, Iğdır ili nüfusu artmakta,diğerlerinin nüfusu (2018 hariç) azalmaktadır. Buçerçevede, çalışmada TRA2 bölgesi dış ticareti veTRA2 Bölgesinden göç olgusu 2010-2018 dönemiiçin incelenmektedir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019