Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarında İşle İlgili Sağlık Sorunları
Ali Gür
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ali Bilgili
Amaç: Bu çalışmada, acil sağlık hizmetlerinde çalışan personelin, işe ve çalışma durumlarına bağlı gelişen fiziksel, ruhsal ve ailesel sorunlarının araştırılması amaçlandı. Gereçler ve Yöntem: Çalışmaya üç farklı şehirde acil sağlık hizmetlerinde çalışan 297 kişi dahil edildi. Çalışma 15 Kasım – 15 Aralık 2020 tarihleri arasında internet üzerinden anket uygulaması yapılarak gerçekleştirildi. Çalışmaya katılanlara anket üzerinden fizyolojik ve psikolojik sağlık durumları ile ilgili sorular yöneltildi. Alınan cevaplar istatistik olarak değerlendirildi. Bulgular: Acil sağlık hizmetleri (ASH) çalışanı olan 297 kişi ile yapılan bu çalışmada 189 (%63.6) kişinin sağlık probleminin olduğu, 249 (%83.8) kişinin hasta olduğu halde çalışmış olduğu, 186 (%62.6) kişinin hastalıkları ile ilgili düzenli kontrollere gitmediği, 282 (%94.9) kişinin mesleki olarak stres altında olduğu ve bunların 141 (%47.5)’inin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu tespit edildi. Kadınlarda erkeklere göre sağlık problemlerinin daha fazla olduğu, sürekli ilaç kullandıkları ve psikolojik desteğe daha fazla ihtiyaç duydukları tespit edildi Nöbet usulü çalışan ASH çalışanlarının sağlık durumları mesai şeklinde çalışanlara göre kötüydü. Bu durum istatistik olarak anlamlıydı. Sonuç: Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının fiziksel ve ruhsal birtakım problemler yaşadığı görülmektedir. Sağlık personeli üzerindeki tüm stres yapan durumlar belirlenmeli ve çalışma şartları iyileştirilmelidir.
Dergi Adı Van Tıp Dergisi
Basım Tarihi 10-2021