Antibacterial Activity of Some Turkish Plant Hydrosols
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Murat Gülmez
Abamüslüm Güven
Bu çalışmada, 20 bitki örneğinden elde edilen hidrosollerin (Kekik, sumak, karanfil, ısırgan, melek otu, akasya, meşe, adaçayı, ardıç, biberiye, ekinezya, yeşil çay, reyhan, mersin, ceviz, defne, nane, altın otu, papatya ve sarı kantaron), özellikle tatlı su balıklarının bozulmasında rol oynayan Aeromonas hydrophila, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Pseudomonas fluorescens üzerine in vitro antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Kekik ve karanfil, incelen tüm bakterilere karşı etkin bulunmuştur. Sonuç olarak bu bitki hidrosollerinin gıdaların bozulmaya karşı korunmalarında antimikrobiyel ajanlar olarak kullanılabilecekleri kanaatine varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi