Yazarlar |
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Murat Gülmez
Türkiye |
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, 20 bitki örneğinden elde edilen hidrosollerin (Kekik, sumak, karanfil, ısırgan, melek otu, akasya, meşe, adaçayı, ardıç, biberiye, ekinezya, yeşil çay, reyhan, mersin, ceviz, defne, nane, altın otu, papatya ve sarı kantaron), özellikle tatlı su balıklarının bozulmasında rol oynayan Aeromonas hydrophila, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Pseudomonas fluorescens üzerine in vitro antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Kekik ve karanfil, incelen tüm bakterilere karşı etkin bulunmuştur. Sonuç olarak bu bitki hidrosollerinin gıdaların bozulmaya karşı korunmalarında antimikrobiyel ajanlar olarak kullanılabilecekleri kanaatine varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2008 |
Sayı | 14 |
Sayfalar | 205 / 209 |