Lokantalarda tüketime sunulan bazı gıdaların ve içme sularının mikrobiyolojik kaliteleri
Murat Gülmez
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Berna Duman
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Ethem Baz
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Kars ili merkezindeki 4 farklı lokantadan alınan 40 adet Adana kebap, 40 adet ızgara köfte ve 40 adet çiğ sebze salatası ile 40 adet içme suyu örneği olmak üzere toplam 160 örnek mikrobiyolojik analize alındı. Salata örneklerinden 31'inde (%77.5) koliformlar bakımından, 8'inde (%20) E. coli bakımından ve 3'ünde (%7.5) ise Salmonella spp. bakımından Türk Gıda Kodeksi'nde bildirilen limitlerin üzerinde kontaminasyon tespit edildi. Ayrıca salata örneklerinde S. aureus sayısının 10 (%25) örnekte, C. perfringens sayısının ise 3 (%7.5) örnekte 100 kob/g'dan fazla olduğu belirlenirken, bu örneklerin 7'sinde (%17.5) Listeria spp., 5'inde (%12.5) L. monocy to genes ve 2'sinde (%5) L. innocua saptandı. Ayrıca 2 (%5) Adana kebap ve 4 (%10) ızgara köfte örneğinde S. aureus düzeyinin bildirilen limitin üzerinde olduğu tespit edildi. Izgara köfte örneklerinin l'inde (%2.5) L. monocytogenes, su örneklerinin ise 11'inde (%27.5) E. coli saptandı. Sonuç olarak, özellikle salata ve su olmak üzere, incelenen örneklerin hijyenik kalitelerinin düşük olduğu ve tüketici sağlığı açısından sakınca yaratabileceği kanaatine varıldı.
Kars,içme suyu,lokantalar,mikrobiyolojik kalite,hazır gıdalar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2005
Makale Linki ? Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11, (1), 5-10, 2005.