img
Satış yerlerinden alınan Maydanoz örneklerinin kekik suyu ve sirke ile dekontaminasyonu   
Yazarlar
Murat Gülmez
Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman
Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Çiğ tüketilen sebzelerin tüketilmeden önce etkili bir şekilde dekontaminasyonu halk sağlığı açısından önemlidir. Bu araştırmada, genel olarak sebzelerin dekontaminasyonu çalışmalarına model olabileceği düşüncesiyle maydanoz kullanıldı. Kars il merkezindeki 10 ayrı marketten alınan 50 adet maydanoz demetinin rutin olarak yapıldığı gibi musluk suyu ile dekontaminasyonuna karşılık ticari kekik suyu ve üzüm sirkesi içerisinde 1 dk. süreyle bekletmek suretiyle dekontaminasyonu sağlanmaya çalışıldı. Örnekler hijyen kriteri olarak kabul edilen koliformlar ve E. coli yönünden analiz edildi. Toplam 1.5 L sirke veya aynı miktarda kekik suyunun 10 demet maydanozun dekontaminasyonunu sağlayıp sağlayamayacağı da araştırıldı. Ayrıca dekontaminasyondan sonra örneklerin duyusal analizleri yapıldı. Musluk suyu altında yıkama yeterli hijyenik güvence sağlamaz iken kekik suyu ve sirke içerisinde 1 dk süreyle bekletme tüm örneklerde tam güvence sağladı. Sirke, örneklerdeki koliform ve E. coli populasyonunu tam olarak yıkımladı. Kekik suyu ise E. coli populasyonunun tamamını yıkımlarken koliformlarm sayısını da Türk Gıda Kodeksi'nde bildirilen değerlerin altına düşürdü. Özellikle toplu üretim yapıldığında maydanozların ve salata yapımında kullanılan diğer sebzelerinin sirke veya kekik suyu ile dekontaminasyonu hijyenik salata elde etmeye katkı sağlar nitelikte bulundu.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2006
Sayı 12
Sayfalar 41 / 47
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş