Yazarlar |
Murat Gülmez
Türkiye |
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Berna Duman
Türkiye |
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Çiğ tüketilen sebzelerin tüketilmeden önce etkili bir şekilde dekontaminasyonu halk sağlığı açısından önemlidir. Bu araştırmada, genel olarak sebzelerin dekontaminasyonu çalışmalarına model olabileceği düşüncesiyle maydanoz kullanıldı. Kars il merkezindeki 10 ayrı marketten alınan 50 adet maydanoz demetinin rutin olarak yapıldığı gibi musluk suyu ile dekontaminasyonuna karşılık ticari kekik suyu ve üzüm sirkesi içerisinde 1 dk. süreyle bekletmek suretiyle dekontaminasyonu sağlanmaya çalışıldı. Örnekler hijyen kriteri olarak kabul edilen koliformlar ve E. coli yönünden analiz edildi. Toplam 1.5 L sirke veya aynı miktarda kekik suyunun 10 demet maydanozun dekontaminasyonunu sağlayıp sağlayamayacağı da araştırıldı. Ayrıca dekontaminasyondan sonra örneklerin duyusal analizleri yapıldı. Musluk suyu altında yıkama yeterli hijyenik güvence sağlamaz iken kekik suyu ve sirke içerisinde 1 dk süreyle bekletme tüm örneklerde tam güvence sağladı. Sirke, örneklerdeki koliform ve E. coli populasyonunu tam olarak yıkımladı. Kekik suyu ise E. coli populasyonunun tamamını yıkımlarken koliformlarm sayısını da Türk Gıda Kodeksi'nde bildirilen değerlerin altına düşürdü. Özellikle toplu üretim yapıldığında maydanozların ve salata yapımında kullanılan diğer sebzelerinin sirke veya kekik suyu ile dekontaminasyonu hijyenik salata elde etmeye katkı sağlar nitelikte bulundu. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2006 |
Sayı | 12 |
Sayfalar | 41 / 47 |