Effects of Sumac Rhus coriaria L Oregano Oreganum vulgare L and Laktic acid on Microbiological Decontamination and Shelf life of Raw Broiler Drumsticks
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Murat Gülmez
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Abamüslüm Güven
Prof. Dr. Salih OTLU
Broiler etinin bakteriyolojik kalitesinin ve soğuk muhafaza (3±1ºC) raf ömrünün uzatılması amacıyla, steril musluk suyu, kekiğin %10’luk buhar distilatı, sumağın su ekstraktı ve %2’lik laktik asit broiler butlarına 10 dakika yüzey yıkaması şeklinde uygulanarak bunların antimikrobiyel etkileri karşılaştırıldı. Kontrol örneklerinin psikrotrof ve mezofil bakteri sayısı ile Enterobacteriaceae, koliform ve fekal koliform mikroorganizma yükü sırasıyla 4.8, 3.6, 3.4, 2.8 ve 1.6 log kob/g olarak bulundu. Koliform ve fekal koliformlar hariç aynı bakteri gruplarının sumak ve laktik asit uygulanmış örneklerdeki düzeylerinin sırasıyla 3.9, 2.8, 1 ve 3.7, 2.6, 1 log kob/g olduğu, koliform ve fekal koliformların ise saptama sınırının (<1 log kob/g) altında kaldığı tespit edildi. Laktik asit ve sumak sonuçları arasında istatistiki olarak bir fark görülmedi (P>0.05). Raf ömrü; kontrol, su ve kekik gruplarında 7 gün iken sumak ve Laktik asit gruplarında yaklaşık 14 gün olarak tespit edildi. Örneklerin renk ve kokuları dikkate alındığında sumak grubunun Laktik asit grubundan daha iyi olduğu gözlendi. Bu sonuçlara rağmen L. asit yerine antimikrobiyel ajan olarak kanatlı üretiminde sumak kullanılmasını önermeden önce daha detaylı araştırmalar yapılmalıdır.
Rhus coriaria,kekik,dezenfekte etme,mikrobiyal bulaşıklık,raf ömrü,mikrobiyolojik kalite,etlik piliç,laktik asit,tavuk eti
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi