img
Fatty Acid Content and Composition of Turkish Beef and Lamb at Retail   
Yazarlar
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Gülcan Demirel
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Özet
Piyasadan satın alınan sığır ve kuzu etlerinin yağ asidi içeriği kompozisyonu incelendi. İstanbul’da yer alan değişik süper marketlerden farklı zamanlarda 50’şer adet sığır ve kuzu eti örneği toplandı. Ortalama yağ asidi miktarı, sığır etinde 2395 mg/100 g, kuzu etinde ise 2257 mg /100 g olarak bulundu. Doymuş ve uzun zincirli doymamış yağ asitlerinin sığır ve kuzu etindeki miktarı ise sırasıyla 1000 ve 940 mg/100 g, 199 ve 261 mg/100 g olarak belirlendi. Genel olarak sonuçlar gösterdi ki, kurban bayramı öncesi hayvanların daha çok konsantre yem ile beslenmeleri, etlerin intramüsküler yağındaki n-6/n-3 ve P/S oranlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Buna rağmen sığır ve kuzu etlerindeki yüksek C18:1 ve düşük orandaki C16:0 içeriği bu etler için bir avantajdır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2009
Sayı 33
Sayfalar 71 / 75
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş