Kars Piyasasında Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi 2 1 1 5 2013
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Bu araştırma Karsta satışa sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 50 adet dondurma örneği incelenmiştir. İncelenen dondurma örneklerinde toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı ortalama 4,0x107 kob/g, toplam psikrofil aerob bakteri sayısı 2,0x105 kob/g, koliform bakteri sayısı 1,4x103 kob/g, Staphylococcus-Micrococcus sayısı ise 9,0x106 kob/g olarak belirlenmiştir. Dondurma örneklerinin hiçbirinde Salmonella spp. ve Staphylococus aureus belirlenmemiştir. Sadece bir örnekte Escherichia coli tespit edilmiştir. Sonuç olarak tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesinin mevcut standartlarda belirtilen sınır değerlerin üzerinde olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniv Vet Fak Derg.
Basım Tarihi 01-2013