Yazarlar |
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırma Karsta satışa sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 50 adet dondurma örneği incelenmiştir. İncelenen dondurma örneklerinde toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı ortalama 4,0x107 kob/g, toplam psikrofil aerob bakteri sayısı 2,0x105 kob/g, koliform bakteri sayısı 1,4x103 kob/g, Staphylococcus-Micrococcus sayısı ise 9,0x106 kob/g olarak belirlenmiştir. Dondurma örneklerinin hiçbirinde Salmonella spp. ve Staphylococus aureus belirlenmemiştir. Sadece bir örnekte Escherichia coli tespit edilmiştir. Sonuç olarak tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesinin mevcut standartlarda belirtilen sınır değerlerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Harran Üniv Vet Fak Derg. |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2013 |
Cilt No | 2 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 1 / 5 |