Kars İlinde Satışa Sunulan Dondurmalarda Aflatoksin M1 Varlığının Belirlenmesi 40 1 90 94 2014
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Bu araştırmada Kars İli'nde üretilip ambalajsız olarak satılan 50 adet dondurma örneği aflatoksin M 1 varlığı yönünden analiz edilmiştir. ELISA tekniği ile yapılan analiz sonucu örneklerden 27 adedinde (%54) Aflatoksin M1 miktarı <0,005 μg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerin 6 adedinde (%12) toksin miktarı 0,005-0,05 μg/kg'dır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nde süt ve ürünleri için belirtilen Aflatoksin M 1 limitini (0,05 μg/kg) aşan toplam 17 örnek (%34) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dondurmaların halk sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği ve bu nedenle üretim ve depolama sırasında kontrollerinin ciddi bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniv Vet Fak Derg.
Basım Tarihi 01-2014