Yazarlar |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada Kars İli'nde üretilip ambalajsız olarak satılan 50 adet dondurma örneği aflatoksin M 1 varlığı yönünden analiz edilmiştir. ELISA tekniği ile yapılan analiz sonucu örneklerden 27 adedinde (%54) Aflatoksin M1 miktarı <0,005 μg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerin 6 adedinde (%12) toksin miktarı 0,005-0,05 μg/kg'dır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nde süt ve ürünleri için belirtilen Aflatoksin M 1 limitini (0,05 μg/kg) aşan toplam 17 örnek (%34) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dondurmaların halk sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği ve bu nedenle üretim ve depolama sırasında kontrollerinin ciddi bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | İstanbul Üniv Vet Fak Derg. |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2014 |
Cilt No | 1 |
Sayı | 40 |
Sayfalar | 90 / 94 |