1834/1250 TARİHLİ NÜFUS DEFTERLERİNE GÖRE KÜTAHYA SANCAĞINDA REAYA NÜFUS
Öğr. Gör. Lokman AYDIN
1826 yılında Yeniçeri Ocağının kaldırılması üzerine devletin asker ihtiyacınıkarşılamak ve malî durumunu tespit etmek maksadıyla nüfus sayımları yapılarak, Müslim ve gayrimüslim erkekler nüfus defterlerinekaydedilmeye başlanmıştır. Osmanlı ülkesinde bu anlamda ilk genel nüfus sayımı 1831 yılında tamamlanmış ve daha sonrada nüfus yoklamalarışeklinde kayıtlar güncellenmiştir. Yapılan sayımlarla birlikte tutulan nüfus defterleri merkeze gönderilmeye başlanınca da İstanbul’da ve taşradakonu ile ilgili teşkilat yapıları oluşturulmaya başlanmıştır.Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde Hüdavendigar Eyaleti, Kütahya Sancağı, Kütahya Kazası Reaya Nüfus Defteri adıyla, 1250 tarihli ve NFS.d./1622numara ile kayıtlı defter, XV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu Beylerbeyliğinin merkezi olan ve 1841 yılından itibaren Hüdavendigar vilayetine merkezlik yapmış olan Kütahya kazasının çeşitli mahallelerinde yaşayan gayrimüslim nüfusun tespiti açısından en önemli kaynaktır. Bu çalışmada bu deftere dayanarak Kütahya’da yaşayan gayrimüslim nüfus hakkında bir inceleme ve değerlendirme yapılmıştır.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2019