Peripartum Dönemdeki İneklerde Subkutan L karnitin Uygulamalarının Enerji Metabolizmasının Bazı Biyokimyasal Parametrelerine Etkisi
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Şükrü Metin Pancarcı
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. Semra KAYA
Doç. Dr. Mushap KURU
Mehmet Çitil
Kutlay Gürbulak
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Sunulan çalışmada peripartum dönemdeki ineklerde subkutan L-karnitin enjeksiyonlarının enerji metabolizmasını ® etkileyen bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. L-karnitin (Carnitine , Santa Farma, İstanbul, Türkiye) Grup I’deki ineklere (n=10) gebeliğin son üç haftasından doğuma kadar 1g/hayvan/gün dozda, postpartum 0. ve 7. günler arasında 1g/hayvan/gün dozda subkutan uygulandı. Grup II’deki ineklere (n=10) ise placebo uygulandı. Prepartum dönemde L-karnitin uygulamalarından hemen önce ve postpartum dönemde 0. gün (doğumun gerçekleştiği gün), 3., 7., 10. ve 15. günlerde kan alındı. L-karnitin uygulanan ineklerde postpartum 3. gündeki serum glukoz konsantrasyonunun düştüğü (P<0.001), postpartrum 7. günde serum üre konsantrasyonun arttığı (P<0.05) ve postpartum 10. günde serum β-hidroksibutirik asit (BHBA) konsantrasyonunun düştüğü (P<0.05) belirlendi. Prepartum ve postpartum serum Non Esterified Fatty Acid (NEFA), trigliserid, kolesterol, kreatinin, Ca ve P konsantrasyonlarında ise istatistiksel bir fark bulunmadı (P>0.05). Sonuç olarak ineklerde periparturtum dönemde subkutan L-karnitin uygulamalarının erken postpartum dönemde enerji metabolizmasını etkileyen BHBA, glukoz ve üre konsantrasyonlarını değiştirdiği, araştırılan diğer biyokimyasal parametreleri ise etkilemediği belirlenmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniversitesi veteriner fakültesi dergisi