The effects of L carnitine administration on energy metabolism inpregnant Halep Damascus goats
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. Umut Çağın ARI
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Mehmet Çitil
Bu çalışmada, gebeliğin son bir ayı içerisinde bulunan Halep (Damascus) keçilerinde L-carnitine uygulamalarının bazı biyokimyasal parametrelere etkisi araştırıldı. Gebeliğin son bir ayı içerisinde bulunan Grup I’deki keçilere (n = 13) bir hafta aralıklarla L-carnitine subkutan yolla uygulandı. Grup II’deki (n = 12) keçilere ise aynı dönemde subkutan yolla % 0,9’luk serum fizyolojik uygulandı. Grup I ve Grup II’deki keçilerde serum glukoz konsantrasyonları yönünden istatistiksel bir fark tespit edilmedi (P > 0,05). Serum β-hidroksibutirik asit (BHB) konsantrasyonunun her iki grupta doğuma kadar arttığı ve gruplar arasında istatistiksel bir fark olmadığı tespit edildi (P > 0,05). Serum NEFA (Non- Esterified Fatty Acid) konsantrasyonunun doğumdan iki hafta önce grup I’de daha düşük olduğu görüldü (P < 0,05). Gruplarda serum trigliserid ve serum kolestrol konsantrasyonları arasında istatistiksel bir fark tespit edilmedi (P > 0,05). L-carnitine uygulanan ve ikiz doğuran keçilerde serum glukoz konsantrasyonlarının doğumdan iki hafta (P < 0,01) ve doğumdan üç hafta (P < 0,05) önce kontrol grubunda ikiz doğuran keçilerden daha yüksek olduğu saptandı. Paranteral L-carnitine uygulamalarının ikiz doğum yapan keçilerde serum glukoz konsantrasyonunu arttırarak gebelik toksemisi gibi hastalıklara karşı koruyucu bir güç olabileceği sonucuna varıldı.
keçi,kan serumu,L-karnitin,Damaskus (keçi ırkı),biyokimyasal parametreler,doğum öncesi dönem,enerji metabolizması,doğum sonrası dönem,gebelik,keçi ırkları
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES