Effect of Immunomodulatory Treatment with Levamisole on UterineInflammation and Involution Serum Sialic Acid Levels and OvarianFunction in Cows
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Kutlay Gürbulak
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hasan ORAL
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Recai Tunca
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Armağan Çolak
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Sağmal ineklerde levamizol ile immunomodülatör tedavinin postpartum dönemde uterus involüsyonu, ovaryum fonksiyonu ve toplam sialik asit (TSA) konsantrasyonları üzerine olan etkileri araştırıldı. Group I’deki (n=20) ineklere levamisole hydrochloride (Actipar®) haftada bir kez olmak üzere immunomodulasyon dozunda (2.5 mg/kg; IM) beklenen doğumdan beş veya altı hafta öncesinden başlanılarak doğuma iki hafta kalana kadar uygulandı. Group II’deki (n=13) ineklere serum fizyolojik aynV zamanlama ile uygulandı. Bütün inekler (n=33)16±3, 23±3, 30±3 ve 37±3 günlerde inspeksiyon, vajinoskopi ve transrektal ultrasonografik olarak muayene edildiler. Kontrol grubundaki ineklerde göreceli olarak patolojik vajinal akıntı olma riski (7/11; %63.6) levamizol uygulanan gruba (5/15; %33.3) göre 1.9 (0.8-4.4; P>0.05) kat daha fazla bulundu. Vajinal akıntı skoru ile tedavinin etkileşiminin serviks uterinin involüsyonu üzerine etkisi belirlendi (P<0.05) ve levamizol tedavisi patolojik akıntısı olanlara nazaran normal vajinal akıntısı olan ineklerde serviks uterinin involüsyonunu hızlandırdı. Patolojik akıntısı olanlara nazaran normal vajinal akıntısı olan ineklerde erken folikül dalgasV gelişimi gözlendi. Patolojik vajinal akıntısı olan ineklerde serum TSA konsantrasyonları normal akıntılı ineklere göre yüksek bulundu (P<0.01). Sonuç olarak, normal vajinal akıntısı olan ineklerde serviks uterinin involüsyonunun hızlandırılması ve erken folikül dalgası gelişimi, levamizol ile immunomodülatör tedavinin faydalı etkilerini ortaya koymakta olup suni tohumlama protokollerinden önce kuru dönemde levamizol ile immunomodülatör tedavinin kullanımına ilişkin araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Ayrıca, vajinal akıntı skoru ve TSA konsantrasyonları arasındaki ilişkinin postpartum reprodüktif sağlığın değerlendirilmesinde kullanılabilirliğini göstermektedir.
yumurtalıklar,inek,kan serumu,gerileme,vajinal akıntı,dölyatağı hastalıkları,immünomodülatörler,doğum sonrası dönem,siyalik asit
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI