Kazlarda Nigella Sativa Çörek Otu Tohumu Uygulamasının Plazma Nitrik Oksit Malondialdehit ve Tam Kan Glutatyon Düzeyleri Üzerine Etkisi
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Asım Kart
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Hilmi Yaman
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Kürşad Yapar
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, çörek otu olarak bilinen Nigella sativa (N.sativa) tohumlarının kazlarda plazma malondialdehit (MDA), nitrik oksit (NO) ve tam kan glutatyon (GSH) düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 8 adet Anser anser ırkı kaz 6 hafta boyunca % 5 öğütülmüş N. sativa tohumu içeren yemle beslendi. Çalışmanın başlangıcında ve her hafta başında olmak üzere 6 hafta boyunca kazların V. subcutenea ulnarisinden kan örnekleri usulüne uygun olarak alındı. Plazma MDA ve tam kan GSH düzeylerinin ölçümü sırasıyla Yoshioka ve ark ile Beutler ve ark’nın bildirdiği yönteme göre spektrofotometrik olarak yapıldı. Plazma NO düzeyleri ise Miranda ve ark’nın bildirdiği yönteme göre mikroplayt okuyucuda ölçüldü. Haftalara göre MDA, GSH ve NO düzeylerinde değişiklikler tespit edildi. Yapılan çalışmada elde edilen veriler 1. hafta ile kıyaslandığında N. sativa ilave edilen yemle beslenen kazlarda 2. haftadan itibaren plazma MDA düzeyle-rinin azaldığı, tam kan GSH düzeylerinin ise yükseldiği belirlenmiştir. Buna karşın haftalara göre plazma NO düzeylerinde bir fark tespit edilememiştir Sonuç olarak, kazlara 6 hafta süreyle uygulanan N. sativa’nın oksidatitif strese karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceği kanaatine varılmıştır.
kan kimyası,tohum,diyetler,malondialdehit,oksidatif stres,glutatyon,kümes hayvanları,Nigella sativa,kaz,oksitlenme,nitrik oksit,yem zenginleştiriciler,kaz beslenmesi
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VETERİNER BİLİMLERİ DERGİSİ