Investigation of some biochemical parameters and the antioxidant systemin calves with dermatophytosis
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Erdoğan Uzlu
Necati Kaya
Celâl Bayar Üniversitesi, Türkiye
Orhan Kankavi
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kerem Ural
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Çitil
Özet: Bu çalışmada, klinik yönden sağlıklı 10 adet sağlıklı (Grup 1) ve 10 adet dermatofitozisli (Grup 2) buzağı kullanıldı. Dermatofitozis hastalığının serum biyokimyasal profil ve antioksidan sistem üzerine etkileri araştırıldı. Grup 1 ve Grup 2'deki hayvanlarda serum malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH), ürik asit, nitrik oksit (NO), total sialik asit (TSA), lipit bağlı sialik asit (LBSA), total protein (TP) ve albümin düzeyleri ölçüldü. Dermatofitozisli buzağılarda (Grup 2) MDA, NO, TSA, LBSA düzeyleri P < 0.001 ve TSA/TP oranında P < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar, GSH ve ürik asit düzeylerinde ise P < 0,001 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı düşüşler tespit edildi. Ancak TP ve albümin düzeylerinde istatistiksel farklılık gözlemlenmedi. Bu sonuçlar dermatofitozis hastalığı ile antioksidan sistem ve lipit oksidasyonu arasında bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES