Effect of L Carnitine administration on energy metabolism duringperiparturient period in ewes
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hasan ORAL
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Mehmet Çitil
Peripartum dönemdeki yağlı kuyruklu koyunlarda L-Karnitinin enerji metabolizması üzerine etkisi iki çalışmayla araştırıldı. Birinci çalışmadaki gebe koyunlara L-Karnitin (1 g/50 kg, uygulama I, n=8) veya fizyolojik tuzlu su (uygulama II; n=8) subkutan yolla haftada bir kez doğuma kadar toplam yedi-sekiz hafta süresince enjekte edildi. İkinci çalışmadaki gebe koyunlara L-Karnitin (0.5 g/50 kg, uygulama I, n=6) veya fizyolojik tuzlu su (uygulama II; n=5) subkutan yolla haftada iki kez doğuma kadar en az üç hafta süreyle enjekte edildi. Uygulamalar süresince ve doğumdan sonraki hafta serumdaki serbest yağ asit (NEFA), β-hidroksibutirik asit (BHBA), toplam trigliserit ve glikoz konsantrasyonlarını belirlemek amacıyla kan örnekleri alındı. Birinci çalışmada, serum NEFA konsantrasyonu doğuma kadar önemli derecede (P<0.01) artarken, bunu ani bir düşüş izledi ve NEFA konsantrasyonu L-Karnitin grubunda önemli derecede (P<0.01) düşük bulundu. İkinci çalışmada, kuzulamadan bir hafta önceki ve doğumdaki serum NEFA konsantrasyonları prepartum dönemde dört haftadan fazla süreyle LKarnitin uygulananlarda, daha kısa süreyle L-Karnitin uygulananlara göre önemli derecede (P<0.01) düşük bulundu. İkinci çalışmanın tüm gruplarında NEFA konsantrasyonlarındaki doğuma kadar kademeli olarak artışı (P<0.01) ani düşüş izledi. Fakat, uygulama ve kontrol grupları arasında NEFA konsantrasyonları bakımından bir farklılık bulunamadı. Sonuç olarak, periparturient dönemde L-Karnitin uygulamasının serum BHBA, trigliserit ve glikoz konsantrasyonları üzerine etkisi olmaksızın, serum NEFA konsantrasyonununda azalmaya neden oldu.
yağ asitleri,periparturiyent dönem,karnitin,trigliseridler,L-karnitin,kan şekeri,biyokimyasal parametreler,doğum öncesi dönem,enerji metabolizması,koyunlar,glukoz,kuzulama
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI