Effects of Gemfibrozil and L carnitine on PON1 Activity Oxidative Anti Oxidative Parameters and Hepatosteatosis in Rabbits FeedWith Fat Rich Diet
Şahabettin Selek
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Mehmet Çitil
Recai Tunca
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Erdoğan Uzlu
Hidayet Metin Erdoğan
Bu çalışmanın amacı; yüksek yağlı diyetle beslenen tavşanlarda gemfibrozil ve L-carnitine ile her iki ilacın kombinasyonlarının paraoksonaz/arilesteraz aktivitesi, oksidatif/antioksidatif parametreleri ve hepatosteatozis üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada 35 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanlar 5 eşit gruba (n=7) ayrıldı. Grup I: standart diyet verilen kontrol grup, grup II: yalnızca yağlı diyet verilen grup, grup III: yağlı diyet +gemfibrozil (100 mg/kg/day) verilen grup, IV: yağlı diyet + L-carnitine (200 mg/kg/day) verilen grup ve grup V: yağlı diyet ile gemfi brozil + L-carnitine kombinasyonun verildiği grup olarak dizayn edildi. Tavşanlara bütün uygulamalar oral yolla günlük olarak 9 hafta süresince yapıldı. Elde edilen bulgulara göre III. grupta ALT ve AST enzim aktivitelerinde deneme boyunca önemli düzeyde (P<0.05) artışların olduğu belirlenirken, paraoxonase/arylesterase aktivitesinin ise grup III, IV ve V’te kademeli olarak artış gösterdiği ve grup I ve II’ye göre P<0.05 düzeyinde istatistiksel olarak yüksek olduğunu belirlendi. Grup IV ve V’te Oksidatif Stres İndeks (OSI) ve Total Antioksidan Durum (TOS) düzeylerinin bütün çalışma boyunca grup I ve II’ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede (P<0.05) düşük olduğu ortaya konuldu. İlaçların kombine uygulandığı grup V’te OSI düzeyleri ile paraoksonaz/arilesteraz aktivitesi arasında sırasıyla r=-0.36, P<0.012, r=-0.41, P<0.009; ve grup IV’te sırasıyla r= -0.31, P<0.022 and r= -0.37, P<0.014 düzeylerinde negative korelasyonlar tespit edildi. Karaciğer örneklerinden de benzer korelasyonların olduğu belirlendi. Bu sonuçlara ilave olarak grup 3’teki tavşanlarda 0, 3, 6 ve 9 haftalarda yüksek dansiteli lipoprotein-kolesterol (HDL-C) düzeylerinin paraksonase ve arylesterase aktivitesi arasında sırasıyla r=0.63, P<0.001 ve r=0.57, P<0.003 düzeylerinde pozitif korelasyonlara sahip olduğu belirlendi. Yüksek yağlı diyetle besleme ile tavşanlarda hepatosteatosis ve hyperlipidemi için model oluşturulduğu bu çalışmada gemfibrozil uygulamalarının PON1 aktivitesinde artışlara yol açtığı ortaya konuldu.
tavşan,arilesteraz,antioksidan özellikleri,gemfibrozil,hayvanlar,oksidatif stres,yüksek yoğunluklu lipoprotein,diyet,L-karnitin,hiperlipidemi,enzim aktivitesi,besinle alınan yağlar,Hepatosteatoz
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI