Kazlarda biyokimyasal çalışmalar 1 Kazlarda zorlamalı tüy dökümü bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Ayla Özcan
Necati Kaya
Celâl Bayar Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şaban MARAŞLI
Nalan Bayşu Sözbilir
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Bu araştırma zorlamalı tüy dökümü uygulanan kazlarda bazı biyokimyasal parametreleri incelemek amacıyla yapıldı. Materyal olarak 10 adet Fransız Beyazı yetişkin kaz kullanıldı. Tüy dökümü için California metodu uygulandı ve farklı dönemlerde alınan kan örneklerinde LDH, ALP aktiviteleri ile glukoz, Ca ve P düzeyleri saptandı. Tüy dökümü döneminde serum ALP ve LDH aktivitelerinde anlamlı bir azalma, LDH aktivitesinde 49. günde anlamlı bir artış kaydedildi. Serum glukoz düzeyinde artış saptanırken, serum Ca düzeyinde 10. günde bir düşme, P düzeyinde açlık döneminde bir düşme, daha sonra artış saptandı. Kazların diğer kanatlılara göre daha dayanıklı ve stres faktörlerinden kolayca etkilenmedikleri kanısına varıldı.
kan kimyası,sınırlı yemleme,kümes hayvanları,laktat dehidrogenaz,stres koşulları,kaz,alkalin fosfotaz,kan şekeri,tüy dökümü,kalsiyum,biyokimyasal parametreler,fosfor
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg