Septisemi şüpheli buzağılarda serum sialik asit ve bazı biyokimyasal parametre düzeyleri
Mehmet Çitil
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Vehbi Güneş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Bu çalışmada yaşlan 1-20 gün arasında farklı cinsiyetlerde septisemi şüpheli (n=20)'ve sağlıklı (n=20) toplam 40 baş Montofan ırkı buzağıda serum sialik asit (SA) ve diğer bazı biyokimyasal parametrelerdeki değişiklikler araştırıldı. Septisemi şüpheli buzağılarda ortalama serum total sialik asit (TSA), lipit bağlı sialik asit (LBSA), ve protein bağlı sialik asit (PBSA) düzeylerinin sağlıklılara göre sırasıyla P<0.01, P<0.001 ve P<0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar gösterdiği tespit edildi. Septisemi şüpheli buzağılarda ortalama trigliserit ve glukoz düzeylerinde sağlıklı buzağılara göre P<0.05 düzeyinde anlamlı bir düşüş, üre (P<0.01) ve kreatinin değerlerinde (P<0.001) ise istatistiksel olarak anlamlı bir artış belirlendi. Sonuç olarak septisemi şüpheli buzağılarda serum kreatinin, üre, glukoz ve trigliserit düzeylerindeki değişimler ile birlikte SA düzeylerinde de anlamlı değişimler olduğu ortaya konulmuştur. Serum sialik düzeylerinin (özellikle LBSA) belirlenmesinin septisemi ve ishallerin tanı ve prognozunda klinisyenler açısından pratik ve önemli bir gösterge olabileceği kanısına varıldı.
buzağı hastalıkları,buzağı,kan zehirlenmesi,biyokimyasal parametreler,siyalik asit
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg