Laktasyondaki tuj koyunlarında serum ve süt sialik asit değerlerinin araştırılması
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. Şaban MARAŞLI
Bu çalışmada, Tuj ırkı koyunlarda kuru ve kolostrum dönemlerinde serum, laktasyon döneminde serum ve sütte sialik asit düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada hayvan materyalini, KAÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde bulunan, aynı bakım ve besleme koşullarına sahip, 2-3 yaşında, sağlıklı, 20 baş Tuj ırkı koyun oluşturdu. Serum Total Sialik Asit (TSA) düzeyinde, dönemlere göre istatistiksel anlamda önemli bir fark saptanamadı. Serum Lipid Bağlı Sialik Asit (LSA) düzeyleri ise kuru döneminde, kolostrum ve laktasyon dönemine; kolostrum döneminde de, laktasyon dönemine göre p<0.001 düzeyinde yüksek bulundu. Serum Protein Bağlı Sialik Asit (PSA) düzeyleri laktasyon döneminde; kolostrum ve kuru dönemine; kolostrum döneminde de, kuru dönemine göre p<0.001 düzeyinde yüksek bulundu. Süt TSA düzeyleri kolostrum döneminde laktasyon dönemine göre istatistik olarak yüksek bulundu (p<0.001). Sonuç olarak, bu çalışma ile Kars ve yöresinde yetiştirilen Tuj ırkı koyunların kuru, kolostrum ve laktasyon dönemlerinde serum TSA, LSA, PSA ve süt TSA düzeyleri ilk kez tespit edilmiştir.
laktasyon,koyun ırkları,Kars,kan serumu,kolostrum,Tuj,laktasyon süresi,kuru dönem,süt,siyalik asit
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg