Effects of Early and Late Lactation Period on Plasma Oxidant Antioxidant Balance of Goats
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. İnan KAYA
Abdullah Sağ
Selçuk Akın
Bu çalışmada keçilerin oksidan ve antioksidan dengesi üzerinde erken ve geç laktasyon periyodunun etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada kullanılan kan örnekleri erken ve geç laktasyon periyodunda bulunan Halep keçilerinden elde edildi. Oksidan ve antioksidan dengenin değerlendirilmesi için oksidatif stres indeksi (OSİ), lipid hidroperoksid (LOOH), total oksidan (TOS) ve total antioksidan düzeyleri (TAS) analiz edildi. Erken laktasyon periyodunda plazma TOS, OSİ ve LOOH düzeylerinin geç laktasyon periyodundaki keçilere göre daha yüksek (P<0.001) olduğu belirlenirken, TAS düzeyinin daha düşük olduğu belirlendi (P<0.001). Sonuç olarak, geç laktasyon periyodundaki keçilerde erken laktasyon periyoduna göre lipid peroksidasyonunun azaldığı ve antioksidan savunma sistemi mekanizmasının daha olumlu yönde işlediği kanısına varıldı.
laktasyon,oksitleyiciler,keçi,oksidatif stres,süt hayvanları,laktasyon dönemi,kan plazması,lipit peroksidasyonu,antioksidanlar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi