Akut klorprifos etil zehirlenmesine karşı kafeik asit fenetil ester in koruyucu etkisi
Haci Ahmet Deveci
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. İnan KAYA
Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamed KÜKÜRT
Merve Alpay
Düzce Üniversitesi, Türkiye
: Bu çalışmada organofosfatlı pestisitlerden biri olan klorprifos-etil (CPF) ile akut zehirlenmede kafeik asit fenetil ester (CAPE)in paraoksonaz (PON1) aktivitesi, oksidatif stres indeksi (OSİ), total antioksidan (TAS) ve total oksidan (TOS) seviyeleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada her biri 25-30 g ağırlığında, 32 adet erkek Mus musculus türü fare rastgele 4 eşit gruba ayrıldı. Grup Ie periton içi enjeksiyon ile serum fizyolojik (% 0.9 NaCl); grup IIye deri altı serum fizyolojik ile 101 mg/kg CPF; grup IIIe periton içi 10 μmol/kg CAPE; grup IVe ise deri altı 101 mg/kg CPF ve periton içi 10 μmol/kg CAPE uygulandı. Elde edilen serum örneklerinde PON1 aktivitesi, OSİ, TAS ve TOS düzeyleri analiz edildi. Çalışmada CPF uygulamalarında, PON1 189.21±22.31 U/L; TAS 1.03±0.13 mmol Trolox eqivalen/L; TOS 7.10±0.69 μmol H2O2 equiv./L ve OSİ değerleri 0.69±0.09 arbitrary birim olarak bulundu. CPF ile oluşturulan intoksikasyonda PON1 aktivitesi ve TAS düzeyleri azalırken, OSİ ve TOS düzeylerinin arttığı tespit edildi. CAPEnin ise, CPFnin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak koruyucu etki gösterdiği belirlendi. Anahtar sözcükler: Kafeik asit fenetil ester, klorprifos-etil, oksidatif stres, paraoksonaz, toplam antioksidan.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi