The relationship between preoperative anxiety and gastrointestinal system symptoms
Gülistan Uymaz Aras
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Arzu KARABAĞ AYDIN
Amaç: Bu çalışma ameliyat öncesi anksiyete ile gastrointestinal sistem belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı, karşılaştırmalı araştırmanın örneklemi, Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan bir devlet hastanesinde yatmakta olan ameliyat öncesi dönemdeki 270 hasta oluşturmuştur. Araştırmada hastaların kliniğe ilk yatışında; Sürekli Anksiyete Ölçeği ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği-1, ameliyattan 8-10 saat önce (ameliyat gecesi) ise Durumluk Anksiyete Ölçeği ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği-2 doldurulmuştur. Bulgular: Çalışmada toplam puan ortalamaları Durumluk Anksiyete Ölçeğinde 39,57±6.80, Sürekli Anksiyete Ölçeğinde 48.84±7.45, Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği-1’de 28.00±14.94 ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği-2’de ise 28.71±16.47 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada hastalarda preoperatif anksiyete ile gastrointestinal sistem semptomları arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, hastaların sürekli anksiyetelerinin orta, durumluk anksiyetelerinin ise hafif düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yüksek preoperatif anksiyetesi olan hastaların aynı zamanda daha fazla gastrointestinal sistem semptomlarına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ameliyat öncesi dönemde anksiyete seviyesi yüksek hastaların, anksiyete seviyesi düşük olanlara göre daha fazla gastrointestinal sistem belirtileri yaşadığı saptanmıştır.
Anxiety,functional gastrointestinal disorders,gastrointestinal tract,nursing
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale