Factors Affecting Nurses’ Patient Safety Culture and Job Satisfaction: A Comparative Study
Kader Çifçi
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Arzu KARABAĞ AYDIN
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerde hasta güvenliği kültürünü ve iş doyumunu etkileyen faktörlerin karşılaştırmalı analizini yapmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı-kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye’nin Kuzeydoğusunda TRA2’de yer alan iki devlet hastanesinde ve bir üniversite hastanesinde çalışan 260 hemşire oluşturmuştur. Çalışmanın verileri, Ağustos 2017 ile Mart 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma verileri “Tanıtıcı Özellikler Formu”, “Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği” ve “Hemşirelerde İş Doyumu Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Veri analizinde parametrik testlerden Anova (F) ve t-Testi, non-parametrik testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Ayrıca ölçek toplam puan ve ölçek alt boyut puan ortalamaları hesaplanmıştır. Bunların yanı sıra “Hasta Güvenliği Kültürü” ile “Hemşirelerde İş Doyumu” arasındaki ilişkiye korelasyon analizi ile bakılmıştır. Bulgular: Toplam puan ortalaması Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeğinde 2,78±0,47, Hemşirelerde İş Doyumu Ölçeğinde ise 3,34±0,68 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada ele alınan bazı bağımsız değişkenlerden “hemşirelik mesleğini seçme durumuna”, “çalıştığı bölümdeki pozisyonuna” ve “işini yeteneklerine uygun bulma durumuna” göre Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği ve Hemşirelerde İş Doyumu Ölçeği her ikisinde de gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca hasta güvenliği kültürü ile iş doyumu arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır (p=0,000, r=0,598). Sonuç: Hemşirelerde hem hasta güvenliği kültürünü hem de iş doyumunu 31 bağımsız değişkenin etkilediği saptanmıştır. Yüksek hasta güvenliği kültürüne sahip olan hemşirelerin iş doyumlarının da yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
iş doyumu,hemşirelik;,hasta güvenliği;,bakım kalitesi;
Dergi Adı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi