Mai ve Siyah’ın Sönmüş Hayaller’i
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ALKAN
Bu çalışmada, 19.yüzyıl Fransız Edebiyatı'nın gerçekçi yazarı Honoré de Balzac'ın Sönmüş Hayaller'i (Illusions Perdues) ile yine 19.yüzyıl Türk Edebiyatı'nda Servet-i Fünun hareketinin öncülerinden Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanı düşler, düş kırıklıkları ve yazarların bunları ele alış biçimleri bakımından karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Fransızcaya ve Fransız Edebiyatı'na hakim olan Halid Ziya Uşaklıgil'in, Balzac'ın adı geçen romanından esinlenerek kaleme aldığı eserine kendi coğrafyası, kültürü ve toplumsal yaşam biçimi çerçevesinde bir içerik ve yapı kazandırarak doğu geleneği anlatım tarzıyla özgün bir ürün ortaya koyduğu görülmüştür.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2015