İklim mi Hayvancılığı Yoksa Hayvancılık mı İklimi Etkiliyor?
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Bu çalışmanın amacı, iklim değişikliklerinin hayvancılık sektörüne ve hayvancılığın da iklim değişiklikleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın materyalini Türkiye’de 2018 yılı itibariyle sığır, manda, koyun, keçi ve kanatlılar-dan (broiler, yumurta tavuğu ve hindi) elde edilen hayvansal üretim miktarlarına ait (kırmızı et, süt, kanatlı eti ve yumur-ta) resmi veriler oluşturmuştur. Çalışmada çeşitli hayvansal üretim faaliyetleri sonucunda atmosfere salınan sera gazı miktarları karbondioksit eşdeğeri (CO2e) şeklinde hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, Türkiye’de hayvancılık kaynaklı 47,8 milyon ton CO2e sera gazı salınımının olduğu belirlenmiştir. Bu değer, Türkiye’deki toplam sera gazı salı-nımının %9’unu oluşturmaktadır. Sonuç olarak; hayvancılığın yeryüzünde değişen iklimlerden en fazla etkilenecek sektörlerin başında geldiği, Türkiye gibi kırsal ekonomik yapısı ağır basan bir ülkede de hayvancılığın ve bu işle uğra-şan üretici kesimin olumsuz etkileneceği aşikârdır. Bir taraftan bu olumsuzluğun giderilmeye çalışılması, diğer taraftan hayvancılık kaynaklı sera gazı salınımının azaltılması yönünde politika tedbirlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2020
Doi Numarası 10.32707/ercivet.828781
Makale Linki http://dx.doi.org/10.32707/ercivet.828781
İklim mi Hayvancılığı Yoksa Hayvancılık mı İklimi Etkiliyor?