Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi (EÜVFD)’nin Bibliyometrik Analizi
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Güven Güngör
Bingöl Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi (EÜVFD)’nin çeşitli kriterler yönünden bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın gerecini, 2004-2021 yılları arasında 47 sayı içerisinde yayımlanan top-lam 506 akademik çalışma (araştırma makalesi, derleme ve olgu sunumu) oluşturmuştur. Dergide yayımlanan çalışma-ların yıllara göre sayısı, türü, sorumlu yazarın kurumu ve çalıştığı birim, yayım süresi, inceleme/değerlendirme süresi, sayfa sayısı, yazar sayısı, lisansüstü tez özeti olma ve daha önce tebliğ edilme durumu, kullanılan araştırma materyali (hayvan türü), anahtar kelime sayısı, kullanılan tablo/grafik sayısı, resim/şekil sayısı, kaynak sayısı ve yayın dili incele-nerek tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzde) şeklinde verilmiştir. Makalelerin yayımlanma, basım ve değerlendirme süreleri Kruskal-Wallis testi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, EÜVFD’nin 18 yıllık yayın hayatında top-lam 345 atıf (%68) aldığı, dergiye gelen çalışmaların yaklaşık değerlendirme, basım ve yayımlanma sürelerinin sırasıy-la; dört, altı ve 10 aydan kısa olduğu, dergide yıllık ortalama 28.1 yayının yayımlandığı, yayın başına düşen ortalama yazar sayısının üç olduğu, sorumlu yazarların %40.1’inin Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim elemanların-dan oluştuğu, anabilim dallarına göre en fazla yayının Klinik Bilimler Bölümünde (%27.7) ve Cerrahi Anabilim Dalı’na (%10.5) ait olduğu, çalışma materyalinin %30.3’ünün ruminantlardan oluştuğu, makale türüne göre en fazla araştırma makalesi (%61.7) yayımlandığı ve dergideki yayınların %20.4’ünün İngilizce olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, EÜVFD’nin yayın politikasına uygun, veteriner hekimliği alanıyla ilgili ve farklı birimlerden yayın alan, bilimsel olarak tüm aşamaların titizlikle takip edildiği, 18 yıldır aksamadan süresinde yayımlanan ve alan endeksinde taranan bilimsel bir dergi olduğu anlaşılmaktadır. Derginin tüm kazanımları dikkate alındığında, Science Citation Index (SCI) tarafından taranması hedefine her geçen gün daha da yaklaştığı ve makul bir sürede bu payeye de ulaşacağı yönünde güçlü izle-nimler edinilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Universitesi
Dergi Tarandığı Indeksler Tarım ve Çevre Bilimleri (AGE) Bitki ve Hayvan Bilimleri VETERİNERLİK BİLİMLERİ
Basım Tarihi 08-2022