img
img
Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağımcının Verimlilik ve İşletme Gelirine Etkisi   
Yazarlar (4)
Aytaç Akçay
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Güven Güngör
Bingöl Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Günümüzde süt sığırcılığında sağım süreci birbiriyle yakından ilişkili olan "hayvan, insan ve makine" üçlüsü ile gerçekleştirilmektedir. Sağım sürecinde beklenen başarı, hayvanın sağım makinesine alışkanlığı, sağımcının deneyimi ve sağım makinesinin fonksiyonel uygunluğu ile sağlanır. Bu çalışmanın amacı sağımcının süt verimi üzerine ve işletme gelirine katkısını belirlemektir. Çalışma materyali olarak, 35 adet sağmal Holstein inek bulunan işletmeye ait 387 sağımdan elde edilen süt verimi ortalamaları kullanılmıştır. İnekler 6 farklı sağımcı tarafından sağılmıştır. Araştırmada farklı sağımcı ve sağımcıların deneyimlerinin ortalama süt verimine üzerine etkisini belirlemek için Linear Mixed Models kullanıldı. Ayrıca sağımcıdan kaynaklanan süt verimindeki fark ekonomik olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, bireysel olarak sağımcının ve sağımcı deneyiminin ortalama süt verimi üzerindeki etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. Buna göre, 1. sağımcı (en yüksek ortalama süt verimi; 22.6±0.46 kg) ve 5. sağımcı (en düşük ortalama süt verimi; 20.3±0.76 kg) arasında günlük ortalama 2.3 kg'lık bir fark belirlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P=0.011). Sağımcıdan dolayı ortalama süt verimindeki fark; 35 sağmal ineğin bulunduğu işletmede günde yaklaşık 80 lt daha fazla süt verimi ve 184 ₺ (31.9 $)’lik gelir artışı sağlamıştır. Bu gelir farkı, sigortalı bir işçinin maliyetine kar şılık gelmektedir. Sağımcı deneyimi üç kategoriye ayrılmıştır, en az deneyimli sağımcıdan elde edilen ortalama süt verimi ile en deneyimli sağımcıdan elde edilen ortalama süt verimi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P=0.04). Bu durum, deneyimli sağımcının günde yaklaşık 156 ₺ (27.03 $) daha fazla gelir getirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, süt sığırcılığı işletmesinin karlılığı için sağımcı faktörünün önemli olduğu belirlenmiştir. Tecrübeli sağımcının, kendi giderlerini karşılayacak kadar gelir artışı sağlayabileceği ve işletmeye ilave maliyet oluşturmayacağı ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi ISSN 1304-7280
Dergi Tarandığı Indeksler CABI
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 04-2020
Doi Numarası 10.32707/ercivet.705016
Makale Linki http://dx.doi.org/10.32707/ercivet.705016
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağımcının Verimlilik ve İşletme Gelirine Etkisi

Paylaş